green climate fund

GREEN CLIMATE FUND
FOR//BY LAVA

 

Time // 2012

 

Client // Federal Government of Germany

 

Location // Bonn, Germany

 

Status // Feasability Study

 

Type // Office, Mixed Use

 

Size // 13.000 m²

 

Office // LAVA [Walliser, Rieck, Bosse]

 

Team // Stephan Albrecht, Marvin Bratke, Stefanie Pesel, Christian Tschersich

 

Visualisation // MIR

 

Advisor // Fraunhofer IAO

The design for the headquarters of the Green Climate Fund is ‘an ecological model project’ and demonstrates the motto: ‘green is the new black’.

 


 

Germany was one of six countries bidding to host the United Nations’ Green Climate Fund. The future structure will be situated along the Rhine river within walking distance of several system departments, including the federal ministry for the environment, nature conservation and nuclear safety and economic cooperation and development. With a design inspired by the beautiful setting in the Rhine valley, and with curvilinear forms, nature light wells, roof top gardens and a large sunken terrace for the restaurant, the three level structure will comply with the latest energy and building ecology standards, meeting the highest demands in terms of sustainability (German gold certificate), ecology and energy efficiency (net zero energy).

The design for the headquarters of the Green Climate Fund is ‘an ecological model project’ and demonstrates their motto: ‘green is the new black’. The facades are articulated according to building orientation while integrating various means of regenerative energy production. Photo-voltaics and photo-bioreactors demonstrate the application of the latest technologies. The building responds to the site to maximize the experience of its natural qualities.
The purpose built GCF headquarters will offer ideal working conditions for approximately 300 Green Climate Fund officials, on a 13,000m2 site. The building includes offices with state-of-the-art office technology, logistics areas with security controls and a visitor reception zone, an auditorium, a conference room, a canteen/cafeteria and an underground car park create optimal working conditions. The proposed building has excellent transport connections, is in walking distance from several Federal ministries, including the Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety and the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development.