TEHRAN STOCK EXCHANGE
FOR//BY LAVA

 

Time // 2012

 

Client // Tehran Stock Exchange

 

Location // Tehran, Iran

 

Status // Competition

 

Type // Public

 

Size // 27380 m²

 

Team // Paul Bart, Giulia Conti, Angelo Ungarelli

 

Office // LAVA [Bosse, Wallisser, Rieck]

 

Partners // MOM and IRAN ARCH

The vision for a futuristic typology mixes virtual and human interaction, embracing the transition between the market space and virtual reality.

 


 

Visionary geometries and forms are fused with traditional elements of Persian culture in the design for the new Tehran Stock Exchange.

The design is inspired by the local morphology – wind-carved sandstone gorges and cave-houses. The Stock Exchange is envisaged as an urban rock, with smartly carved ovoid shapes that enhance natural light, panoramic views, interior spaces and the relationship with the surroundings. The façade draws inspiration from the tessellation and light prisms of the local architecture, a media wall broadcasts real time news and an intelligent skin responds to changing climatic conditions.

Past and future meet inside the exchange hall with modern muqarnas, an interactive data dome and high-tech data screens. Media facades stream along a horizontal façade, bent to generate different grades of openness and create carve outs and connection to the interior void, maximizing fresh air and sunlight. Environmental systems include an algae bioreactor, natural ventilation and solar panels.